Hem

Synopsis och inspelning

Elin Warner cyklade som ung flicka genom skogen och såg i en hästhage ett litet vitt föl. Från den dagen var kärleken till hästen djupt rotad i hennes själ. Hon drogs mot ett stall som låg nära och lockades av en vuxen kvinna att besöka hästarna i stallet.

Kvinnan hade en stor häst, Guide som Elin kom att sköta. Hon reda aldrig, det räckte gott med att bara sköta hästen.

Efter några år då Elin hade hunnit bli 12 drabbades Guide av en bäckenbrott och veterinären ville avliva hästen. Den förtvivlade Elin förmådda sin pappa att köpa Guide mot försäkringspengarna och hon fick en kort tid på sig att försöka hela hästen.

Denna dramatiska period innebar att hon i stort sett bosatte sig i boxen med sin lilla vädurskanin. Det var helt nödvändigt att få Guida att resa sig. Annars kan belastningen på de inre organen orsaka funktionssvikt. Så denna unga tjej kämpade i stort sett dygnet runt med stöd av sin familj att massera och få upp hästen på benen. Till slut lyckades hon.

Den lilla vädurskaninen skuttade runt i boxen och avledde hästen från sina egna plågor. Så mitt under helande uppstod även ett slags kärleksförhållande från hästen till kaninen.
Miraklet skedde och hästen tillfrisknade så pass att Elin kunde börja rida.

En tolvårig tjej på en stor häst är inte alltid den bästa kombinationen. Men Elin var envis och trots att hon bjöds på en och annan flygtur då hästen valde en egen väg och Elin fortsatte rakt fram så lärde sig Elin rida. Under kommande nästan 30 år redan Elin sin Guide i stort sett varje dag. Guide kom under dessa år att råka ut för flera incidenter då man trodde det var slut men liksom vid bäckenbrottet tillfrisknade han.

Sommaren 2012 påmindes jag om dagen då pappa Hans lite i förbigående hade sagt att ”idag har jag blivit med häst”. Den något udda meningen åtföljdes aldrig av någon förklaring. När jag nästan 30 år senare fick förklaringen tog jag direkt beslutet att berätta historien. Det fanns inte tid att söka finansiering då en 34-årig häst är ett för sin art mycket gammalt djur.

Jo Täby Kommun tog ett snabbt beslut att ge stöd för inspelning och trailer. Så vi kom igång.

Planen var att under ett år följa Elin och Guide och att även göra en del rekonstruktioner. Försommaren 2013 hade vi planerat en inspelning då Hans ringer och säger att hästen måste till veterinären. Vi följde med dit och jag fann Elin och familjen i tårar. Guide hade fått sin slutgiltiga dom. Av hänsyn till den nu lidande hästen måste Elin ta det fruktansvärda beslutet.

Guide har då fyra dagar kvar och de ägnas åt att ta farväl. De små barnen som är med ute i hagen förstår kanske inte allvaret, de leker med Guide och matar honom med gräs. Men den i övrigt sorgtyngda familjen hanterar situation på sina egna sätt.

Fredag morgon är alla utom barnen tidigt ute i hagen. Han som ska avliva hästen ska komma klockan tio på förmiddagen.

Allt är minutiöst planerat. Elin leder Guide till en sidobyggnad från stallet medan övriga familjen få vänta bakom denna sidobyggnad.

Pappa Hans bryter ihop och jag tar kameran och ställer mig med total koll på alla. Hör avlivningsverktygets smäll ser hästen falla. Elin springer gråtande därifrån och familjen förenas i en tät grupp.
Tårarna rinner från min kind men jag kämpar med att hålla kameran stadigt.

Elin vill gå in i stallet och pappa Hans följer familjen in.

Guide kremeras och ska begravas i sommarhagen.

Pappa Hans dokumenterar hela skeendet och när Elin och den övriga familjen lämnar hagen står Hans kvar och filmar. Då händer något enastående märkligt. Hästar kommer från alla håll och samlas i en ring kring Guides begravningsplats som för att ta farväl.

Det är magiskt.

Börje Peratt

Annonser

1 kommentar (+add yours?)

  1. En glädjens dag | Guide - hästen med nio liv
    Sep 22, 2013 @ 12:26:31

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: