Hem

Introduktion

En dokumentär om en häst som var svårt skadad men överlevde mot alla odds.

Detta är en film baserad på den sanna historien om hästen Guide som räddades till stor del av en 12-årig hästskötartjej, Elin Warner och hennes far Hans Welin som köpte hästen innan den skulle avlivas.

Guide var ursprungligen en vacker hingst med en imponerande stamtavla efter Ciceron och var avsedd för dressyr och champion karriär. Ägaren hade stora planer och Elin, då knappt 11 år skulle bli hästens skötare.

Det var kärlek vid första ögonkastet. Även ägarinnan ansåg till slut att det var Elins häst mer än hennes. På bara några år utvecklades en tät relation mellan skötare och häst, eftersom Elin tog hand om hästen nästan dagligen. Plötsligt insjuknade Guide med svår ryggsmärta. För att ta reda på orsaken röntgades han och bilderna visade en obehandlingsbar höftfraktur.

Elin ser hästen sövas och falla som en död till marken och den unga Elin brister ut i en hjärtgripande gråt. Veterinären skulle avliva Guide där och då.

Elin motsatte sig domen och hennes far kunde inte göra annat än att köpa hästen. Kommande månader arbetade Elin med att massera Guide. Hon tog med sig sin lilla kanin som fick skutta omkring inne i boxen. Den fick också betydelse för att avleda hästen från sina plågor och väcka den ur sin depression. Där och då byggdes också viljan att överleva.

Hästen började visa ett intresse för det lilla djuret och utvecklade någon slags kärlek för kaninen. Hästen följde den lilla kaninen och gav den små försiktiga nyp med munnen. Elin blev rädd för att hästen skulle trampa sönder kaninen men istället utvecklades ett slags samförstånd mellan dessa två. Genom hästens rörelser i boxen kom också musklerna igång. Och så småningom skedde det som ingen annan än Elin hade trott på. Hästen började gå, skritta och så småningom kunde hon börja rida den.

Denna film handlar om att inte ge upp, om kärlekens enorma kraft och om ett förhållande mellan en tjej och en häst som växer upp tillsammans. Elin var ju från början alldeles för liten för en stor häst och som Elin säger det var många gånger som unghästen i sin yster tog en väg och Elin fortsatte rakt fram. Hon har landat på backen ett hundratal gånger och många undrade vad hon höll på med då hästen kom hem ensam till stallet. Själv linkade Elin efter med ömmande bak.

Det som utvecklats under deras snart 30 år tillsammans är unikt och berättelsen visar hur tilliten mellan en människa och ett djur kan klara de svåraste utmaningar.

Filmen om Guide blir en dokumentär där Elin berättar. Några av hennes minnen kommer att återberättas och gestaltas av en ung tjej, Thea som liknar Elin på många sätt och hästen Guide får i detta sammanhang en stand in av en mycket yngre häst lookalike.

Börje Peratt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: